Villamosok, kisvasutak Lengyelországban

Villamosok, kisvasutak Lengyelországban

Új távolsági buszállomás Katowicében

2020. október 04. - zajezdnia

20200930_10.JPG

Lengyelország az EU fejlesztési támogatásainak segítségével már évek óta hatalmas összegeket költ infrastrukturális hálózatának fejlesztésére. Az egyik irány a közösségi közlekedés megújítása. Kijelenthetjük, hogy jelenleg a lengyel városokat két részre lehet osztani, az egyik ahol már megépültek az intermodális csomópontok (węzel przesiadkowy), a másik ahol most épülnek.

Katowicében három csomópont építését kezdték el 2018-ban. A Brynów illetve Zawodzie városrészekben villamos-autóbusz átszálló központok épülnek a villamos fordulók helyére, a XXI. századnak megfelelő körülményekkel.

A sziléziai vajdasági központ harmadik projektje egy új távolsági-nemzetközi buszállomást jelent, amelynek hivatalos megnyitója ezen a héten 2020.09.30-án délben volt.

A 60 millió zł-ba került beruházás a belváros közepén (a Piotr Skarga utcában) található, finoman fogalmazva sem EU konform buszállomás szerepét veszi át.

A már tavasszal elkészült, de (hivatalosan a koronavírus miatt) csak most átadott buszállomás a Sądowa és Goeppert-Mayer utcák között épült fel, a Wolność tértől néhány méterre. A vasútállomástól indulva talán még közelebb is van, de az első időkben valószínűleg sokaknak fog nehézséget okozni az új buszállomás megtalálása.

A 22 kocsiállásból 2 a helyi járatoké, 20 pedig a helyközi-távolsági-nemzetközi járatoké. Az állomás üzemeltetését a Katowicében helyi járatokat üzemeltető PKM Katowice végzi.

A túlzott örömöt beárnyékolja, hogy az átállás nem megy zökkenőmentesen. A régi/jelenlegi buszállomás  üzemeltetője ugyanis egy befektetői csoport (Echo Investment), amelynek érvényes szerződése van a különböző buszos szolgáltatókkal. Így még 29-én délután is arról érkeztek hírek, hogy az új buszállomásnak csak 5 (főleg helyközi járatokat végző) szolgáltatóval van szerződése október 1-jétől. Több cég (pl.: Flixbus), majd csak hónapokkal később, a jelenlegi szerződésük lejárta után tér át az új buszállomás használatára.

A helyi járatok közül is csak néhány (0, 11, 50, 110, 133, 154, 170, 177, 193, 296, 657, 674) és csak egy irányban érinti jelenleg az új átszálló központot.

 

Reméljük a kezdeti nehézségek után beáll a mindennapi működés, a már több tíz éve hiányzó új katowicei buszállomáson.   

A bejegyzés trackback címe:

https://uwagatramwaj.blog.hu/api/trackback/id/tr2416226244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása